19. 9. Koncert GENERACE

Pořadatel soutěže pro mladé skladatele do třiceti let obecně prospěšná společnost Janáčkův máj se spojila s Tvůrčím centrem Ostrava a připravuje tradiční koncert vítězných skladeb.

Letošní soutěžní ročník byl kvalitou zaslaných skladeb velmi vyrovnaný a mezinárodní porota měla s určením těch nejlepších dosti práce. Nicméně skladby byly vybrány a vedoucí Tvůrčího centra Ostrava Marcela Kysová-Halmová společně s Jaromírem Javůrkem vybrali účinkující s tím, že výrazně upřednostnili mladé ostravské interprety. Jde o to, aby vznikly generační vazby mezi autory a interprety tak, jak tomu bylo např. v sedmdesátých letech, kdy interpreti zařazovali skladby svých vrstevníků do programů svých koncertů. Podaří-li se to, bude to výrazný krok vpřed.

Koncert se uskuteční 19. 9. v 19:00 v komorním sále Fakulty umění Ostravské univerzity na Černé louce v Ostravě. Těšit se můžeme na smyčcové i saxofonové kvarteto, sólový klarinet či marimbu a další bicí, ne vždy běžné nástroje.

PROGRAM:

Markéta Kapustová: Kotodama

Jitka Konečná – zobcová flétna,Benedikt Holčák, Aleš Uher, Daniel Figura – bicí, Eva Kolková – celesta

Viktor Molnár: Timelapse pro marimbu a smyčcové kvarteto

Pavla Slavíková – 1.housle, Marie Korpasová – 2. housle, Marek Šumník – viola, Ewa Barciok – violoncello, Benedikt Holčák – marimba, Filip Urban – dirigent

Dániel Faragó A Year in Gordion pro smyčcové kvarteto

Pavla Slavíková – 1.housle, Marie Korpasová – 2. housle, Marek Šumník – viola, Ewa Barciok – violoncello, 

Milan Rabij 3.4.6.9.4.6.9.3.6.9.3.4.9.3.4.6. pro klavírní kvinteto

Eva Kolková – klavír, Pavla Slavíková – 1.housle, Marie Korpasová – 2. housle, Marek Šumník – viola, Ewa Barciok – violoncello, Filip Urban – dirigent

Radek Topolanský Ptáček vyletěl z hrobu a zazpíval písničku pro sólový klarinet

Ondřej Janča – klarinet

Boglárka Erdös Bridge on the River Amstel pro saxofonové kvarteto

Lukáš Kolek – soprán saxofon, Marcin Zdanowski – alt saxofon, Michał Dandyk – tenor saxofon

Marzena Baron – baryton saxofon

19. 9. Koncert GENERACE
Přesunout se na začátek